

![]()
България
Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори се представят на международния фестивал „Пагур“ във ВарнаПовече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори ще демонстрират своите знания, креативност и умения на международния фестивал „Пагур“, който започна днес в хотел „Грифид Ноа“ в комплекс „Златни пясъци“.Основен организатор на събитието е Българската асоциация за кулинарна култура (БАКК).
Стела Филипова
| 02 Октомври 2025, 17:43 ч.
Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори ще демонстрират своите знания, креативност и умения на международния фестивал „Пагур“, който започна днес в хотел „Грифид Ноа“ в комплекс „Златни пясъци“. Основен организатор на събитието е Българската асоциация за кулинарна култура (БАКК). Фестивалът, който е четиридневен, се реализира с подкрепата на хотела-домакин и на Община Варна. Това е първото издание на „Пагур“, посочи председателят на БАКК шеф Петър Йоргов. По думите му фестивалът носи името на черноморски рак и още първото ястие, което ще трябва да приготвят младите готвачи, ще бъде от това черупчесто. Всички младежи, които ще се представят на фестивала, са носители на някакви награди от национални или международни състезания, допълни Йоргов. Те са ученици и студенти в професионални гимназии и институти. Работата им ще оценява международно жури. Фестивалът предоставя възможност на младите хора да покажат какво могат в реална ситуация, своята креативност и иновативност, но едновременно с това дава възможност за връзка между училища, университети и туристическия бранш, посочи Йоргов. Освен това „Пагур“ е начин да се популяризират професиите. При откриването на фестивала днес гости и участници бяха поздравени от зам.-кмета на Варна Снежана Апостолова, която посочи, че фестивалът е международен празник на кулинарното изкуство. Тя допълни, че тези професии са от изключително значение за устойчивото развитие на туризма и би било добре, ако те стават все по-привлекателни за младите хора. Освен състезателна програма, в рамките на „Пагур“ ще се проведе и фестивал на вкусовете, на който ще се представят родни производители и майстори. Сред специалните участници в програмата са барист, фондация „Ядлива роза“, производител на зелено сирене от Черни Вит.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Възстановено е движението по път I-3 при отбивката за село Козар Белене
|
![]() |
С различни инициативи казанлъшкото село Бузовград ще отбележи своя празник на Петковден
|
![]() |
Вицепремиерът Атанас Зафиров отчете в Брюксел напредъка в изпълнението на стратегията за ромското включване
|
![]() |
Засилен е интересът към обявената безплатна кастрационна кампания в Кърджали
|
![]() |
Дейността на работната група, подготвяща предложения за прецизиране на промените в Закона за лечебните заведения, се удължава до 31 октомври
|
![]() |

Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия |

Крайно време е съдебната система да бъде организирана така, че да има истинско върховенство на правото, коментира президентът Румен Радев
|
![]() |
Започва второто издание на Фестивала на горнооряховското гърне, защитено в Държавния регистър
|
![]() |
Служители на СДВР задържаха 47-годишен мъж с над килограм фентанил в столичния квартал „Бояна“
|
![]() |
Гранични полицаи са разкрили над 270 кг канабис в подножието на планина Пирин
|
![]() |
Решението на ВКС не поражда никакви последици за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, посочиха от прокуратурата
|
![]() |